15.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 10 pacijenata, a 10 pacijenata je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Više raditi na prevenciji neuroloških obolјenja

U Foči bi uskoro trebalo da bude otvorena Jedinica za moždani udar, najavlјeno je na susretu neurologa Republike Srpske u Univerzitetskoj bolnici Foča. Neurolozi su saglasni da bi trebalo više raditi na prevenciji neuroloških obolјenja među kojima se posebno ističe moždani udar.

U Univerzitetskoj bolnici Foča, novom reorganizacijom neurologija i psihijatriju radiće kao posebna odjelјenja. Stvarna potreba se ogleda u svim segmentima dijagnostikovanja i liječenja neuroloških obolјenja. Uvođenjem prakse, sve na jednom mjestu, neurolozima će omogućiti efikasniji i kvalitetniji rad. Među kojima je i Jedinica za moždani udar. 

– To bi značajno smanjilo smrtnost bolesnika koji su preživjeli moždani udar. Već ste čuli da je procenat smrtnosti kod pacijenata koji su trombolizirani sedam posto, dok za razliku od onih koji nisu smrtnost doseže do 35 posto – rekla je načelnica Neurološkog odjelјenja Univerzitetske bolnice Foča de Branislava Đurčić. 

Razmjena iskustava doprinosi se uspostavlјanju kvalitetnijeg standarda. To se ogleda i u širenju mreže u borbi protiv moždanog udara. 

– Foča i Trebinje su nam ostali da nemaju Jedinicu za moždani udar. Orije desetak godina je počelo u Banjaluci Mi smo jako ponosni što smo tu mrežu napravili u Republici Srpskoj. Sada u kratkom razgovoru vidio sam da se to može ostvariti u Foči uz vrlo malo ulaganja i dobrom volјom – istakao je predsjednik Udruženja neurologa Republike Srpske dr Siniša Milјković.

Ulaganja i dobre volјe ima odgovaraju iz Univerzitetske bolnice. Putem projekta Modernizacija bolnice za šta je namijenjeno više od 16 miliona maraka i neurolozi si da će dobiti najsavremenije uslove za rad. 

– Mislim da mi kao bolnica moramo da se obezbijedimo sve uslove i dijagnostičke i terapijske za kvalitetno liječenje pacijenata na ovom prostoru – dodao je direktor Univerzitetske bolnice Foča dr Radmil Marić.

Neurolozi Republike Srpske u Foči su razmijenili i iskustvo o prednostima i manama primjene lijekova protiv masnoće u krvi.

Izvor Radio Televizija Republike Srpske.