25.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 17 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece ,,Mrvice” poklonilo Univerzitetskoj bolnici Foča aparat za vizuelizaciju krvnih sudova novorođenčadi

Dana 09.12.2020. godine Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece ,,Mrvice” uručilo je Univerzitetskoj bolnici Foča aparat za neonatološko odjeljenje  koji omogućava lakše pronalaženje vena kod djece. Uz ovaj aparat uručeni su i vodiči za roditelje, slikovnice za djecu i zaštitne maske za osoblje.

Član Udruženja ,,Mrvice” Nada Vukoje rekla je da je ova pomoć rezultat akcije ,,Ljubičasti novembar-podrška djetinjstvu”, te da je darodavac aparata Mljekara ,,Pađeni” iz Bileće.

,,Nadam se da ćemo prilikom završetka druge faze ove akcije moći da doniramo još dva aparata za Univerzitetsku bolnicu, otprilike krajem februara”, rekla je Vukoje.

Ona je dodala da bi vodiči za roditelje ,,Mrvice’’, koji sadrže iskustva majki koje su prošle kroz proces intenzivne njege, trebalo da pomognu budućim majkama, da ih upute u problematiku i olakšaju njihovu borbu. Slikovnica ,, Čudesni mali heroji’’ namjenjena je za djecu koja borave u inkubatorima da im ostane za uspomenu i u njoj je opisan jedan proces kroz koji dijete prođe tokom boravka u inkubatoru i kasnije nakon izlaska kući.

Ona je pozvala sve građane Republike Srpske da pozivom na broj 1411 daruju jednu marku i podrže otvaranje Banke humanog mlijeka u Banjaluci.

,,Majčino mlijeko je i hrana i lijek, koji djeci omogućava lakši i brži oporavak i smanjuje mogućnosti da dođe do infekcije. Majkama je to velika podrška’’, rekla je Vukoje.

Načelnik Odjeljenja pedijatrije Biljana Milinković izrazila je zahvalnost na vrijednoj donaciji i istakla da će ovaj aparat pomoći vizualizaciji krvnih sudova novorođenčadi i pomoći da se, prije svega, smanji traumatizacija novorođene djece, zato što će se na brži i lakši način vidjeti venski put koji je neophodan da bi se ordinirala terapija, a s druge strane će pomoći medicinskom osoblju upravo u svakodnevnom radu.

Neonatolog Tatjana Gavrilović Elez ističe da je aparat za vizuelizaciju vena kod novorođenčadi veoma vrijedan i koristan.

,,Na rođenju često imamo probleme da nađemo venski put kod novorođenčadi, a ovaj aparat će nam uveliko olakšati taj posao. Hvala Udruženju ,,Mrvice” i Mljekari ,, Pađeni”, rekla je Gavrilovićeva.

Ona je pojasnila da su sva djeca koja se rode prije 37. nedjelje u velikom riziku od razvoja respiratornog distres sindroma, koji nastaje zbog nezrelosti pluća i nemogućnosti disanja. Takođe istakla da se majčino mlijeko smatra jedinom adekvatnom ishranom za novorođenče, jer osim što zadovoljava energetske potrebe ujedno i štiti bebu od infekcija zahvaljujući majčinim antitijelima  koja se prenose putem tog mlijeka.

,,Često novorođenčad koja završe u intenzivnoj njezi ne mogu da budu u prilici da ih majke doje. Zbog toga  se prave banke humanog mlijeka da bi majke mogle da daju svoje mlijeko, da se to mlijeko potom skladišti i da se sa tim mlijekom hrane bebe koje borave u intenzivnim njegama”, rekla je Gavrilovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je pokrenuta akcija osnivanja prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

,,Velike ustanove koje imaju veliki broj poroda, većina njih posjeduju banke humanog mlijeka, a kod nas u Republici Srpskoj do sada ne postoji ni jedna banka i ovo je prvi put da se radi na tome da se napravi prva banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj‘’, rekla je Gavrilovićeva.