15.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 10 pacijenata, a 10 pacijenata je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

U našoj ustanovi počele operacije deformiteta vilice: Devetnaestogodišnjakinji vratili osmijeh na lice

Devetnaestogodišnjoj Fočanki Željani Todorović ljekari sa VMA iz Beograda i iz Foče uspjeli su da otklone deformitet donje vilice i vrate joj osmijeh na lice. Time je nakon Univerzitetskog kliničkog centra RS i Univerzitetska bolnica u Foči uvela ovu složenu i rijetku hiruršku proceduru.  Operativni zahvat izveo je eminentni stručnjak dr Nebojša Jović, maksilofacijalni hirurg VMA iz Beograda zajedno sa timom ljekara Odjeljenja za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju fočanske bolnice.

Među dvadesetak pacijenata u RS koji se godišnje suoče sa hirurškim otklanjanjem urođenih deformiteta vilice našla se i devetnaestogodišnja Željana. Donja vilica bila joj je veća u odnosu na gornju, zbog čega je imala problem sa žvakanjem hrane, zagrižajem, ali i estetetski nedostatak. Prije osam godina shvatila je da joj je jedino rješenje operacija. U međuvremenu počela je da nosi fiksni aparat, da bi se tek nakon punoljestva sva njena muka okončala nedavnim operativnim zahvatom.

-Mnogo mi je lakše sada i ogromna je razlika u odnosu na stanje od prije, jer sam ranije teško žvakala, zbog unakrsnog zagrižaja samu sebe sam ujedala za obraze imajući rane po ustima, a i fizički izgled mi je ovim promijenjen-zadovoljna je Todorovićeva.

Stručnjaci objašnjavaju da ovaj operativni zahvat nije moguće izvesti prije punoljetstva pacijenta, zbog razvoja vilice. Sve zahtjeva dugu pripremu pacijenta, timski rad ljekara, ali i tehničke uslove zdravstvene ustanove.

-Zahvat se izvodi tako što se donja vilica polomi na dva mjesta i vrati na određeno mjesto tako da se gornja i donja vilica vrate u pravilan zagrižaj i da svi zubi budu na svom mjestu, a u ovom timskom radu učestvuju stomatolozi, ortodonti, oralni i maksilofacijalni hirurzi-objašnjava dr Nebojša Jović, maksilofacijalni hirururg VMA Beograd.

Da bi se ova operacija mogla izvoditi u fočanskoj bolnici, pored konsultantske pomoći kolega iz Beograda, neophodno je bilo usavršavanje ovdašnjeg stručnog medicinskog i stomatološkog kadra.

-Od sada ćemo moći samostalno da izvodimo ovakve operacije koje nikada nisu ovdje rađene što je veliki iskorak za ovu ustanovu-rekao je Miroslav Obrenović, načelnik Odjeljenja za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju fočanske bolnice.

Univerzitetska bolnica u Foči dokazala je da može da postiže rezultate na vrlo visokom nivou. Iskorake u liječenju prati i osavremenjivanje ustanove, koja će uskoro, zahvaljujući sredstvima Vlade RS, biti modernizovana i opremljena.

– Tender vrijedan 15 miliona maraka koje je odobrila Vlada RS, podrazumijeva opremanje unutrašnjosti bolnice i nabavku opreme, dakle kompletnu dijagnostičku i terapijsku opremu, novu angio salu, tri nove operacione sale i kompletnu zgradu polikliničke ambulante tako da će ovo biti jedna savremena bolnica-rekao je Marić.

Sve ove novine značajno će unaprijediti kvalitet usluga koje fočanska bolnica godinama unazad pruža pacijentima širom RS.