27.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 30 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rođeni su 1 dječak i 1 djevojčica.

Svjetski poznati hirurg Milomir Ninković dvadesetogodišnjem mladiću uspješno odstranio tumor podlaktice u našoj ustanovi

Doktor Milomir Ninković, jedan od najuglednijih i najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga u svijetu danas je u Univerzitetskoj bolnici u Foči izveo jednu od nasjloženijih operacija tumora podlaktice i dvadesetogodišnjeg Milorada Sajića iz Sremske Mitrovice oslobodio ove teške anomalije.

Mitrovčanin Milorad Sajić rođen je sa izraslinom na podlaktici. Sa godinama došlo je do komplikacija iz kojih se na kraju kod mladića razvio tumor. Više puta je operisan širom zdravstvenih ustanova u Srbiji, ali bolest nije jenjavala. Saznao je za doktora Ninkovića, koji je već duže vrijeme direktor najveće evropske Klinike za plastičnu hirurgiju u Minhenu i dogovorili su se da operativni zahvat bude izveden u Univerzitetskoj bolnici Foča , sa čijim rukovodstvom i hirurzima doktor Ninković godinama uspješno sarađuje.
Mladić nam je prije operacije ispričao da je njegova borba sa anomalijom trajala više od petnaest godina.
-Imam i bolove, počelo je da najeda i mišiće i kosti, čuo sam se sa profesorom Ninkovićem, on mi je rekao da dođem ovde i da se to završi. Pet puta mi je ovo operisano, ali nije prestajalo-ispričao je Sajić.
Zajedno sa Fočanskim hirurzima više od tri sata doktor Ninković odstranjivao je tumor podlaktice mladiću iz Srbije u učinio da njegova petnaestogopdišnja borba konačno prestane. Kaže da se radi o složenom operativnom zahvatu. Nada se i očekuje brz oporavak pacijenta.
-Sve je prošlo u najboljem redu, pacijent se osjeća jako dobro, iako je to bio dosta komplikovan slučaj jer je već pokušavano da se odstrani taj urođeni hemangion, koji je naš pacijent imao na podlaktici. Bukvalno se prostiralo od lakta kompletno do šake, između mišića do kostiju, imao je ogromni volumen, ali je operacija prošla bez ikakvih problema-ispričao je Ninković.

Ninković dodaje da nje čest slučaj da se pacijenti iz Srbije operišu u bolnicama u Srpskoj i ističe da je fočanska bolnica jedna od rijetkih koja za to ima uslove.
-Ovo su rijetki slučajevi, urođene anomalije koje godinama traju, ne budu tretirane, a gdje morate da izolujete krvne sudove, mišiće, nerve odstranite cijelu tumorsku masu, a da sačuvate funkciju tog ekstremiteta. To je, ujedno i prilika ovoim mladim kolegama da vide nešto novo, da se dodatno usavrše u oblasti rekonstruktivne i plastične hirurgije-rekao je Ninković.
Rekonstruktivni hirurg Univerzitetske bolnice Foča Dražen Erić, koji je prisustvovao operaciji kaže da, su ovakvi zahvati u RS veoma rijetki.
– Saradnja sa doktorom Ninkovićem doprinosi mnogo bolnici u Foči i cjelokupnom zdravstvenom sistemu RS-istakao je Erić:

Direktor Univerzitetske bolnice u Foči Veljko Marić kaže da je ova ustanova godinama unazad prepoznatljiva po rekonstruktivnoj i plastičnoj hirurgiji.
-Zahvalni smo doktoru Ninkoviću na saradnji, a ponosni što baš u Foču na operacije dolaze pacijenti, ne samo iz RS i Federacije, već sve više i iz srbijanskih gradova i opština. Nadamo se lijepom i brzom oporavku mladića koji će, nadamo se, pamtiti doktora Ninkovića i njegov tim, Foču i ovu malu bolnicu, koja već ima 120 godina-rekao je Marić.
Doktor Ninković prvi rijedak operativni zahvat u Univerzitetskoj bolnici u Foči izveo je prije četiri godine. Tada je dvanaestogodišnjem dječaku Borisu Tomiću iz Istočnog Sarajeva, koji je igrajući se petardom doživio jaku povredu ruke, u kojoj su mu oštećena dva prsta, kažiprst i palace, rekonstruktivnim zahvatom vratio prstiće i uljepšao mu djetinjstvo. Ninković je poznat i po tome što je liječio i bivšeg hrvatskog predjsednika Iva Josipovića, pa ne čudi povjerenje i RS i Srbije i cijelog svijeta u ruke i u znanje ovog uglednog hirurga.

Izvor Radio Foča.