27.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 30 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rođeni su 1 dječak i 1 djevojčica.

Škola HOBP – Korak dalje u liječenju hronične opstruktivne bolesti pluća

Hroničnu opstruktivnu bolest pluća /HOBP/ nije lako prepoznati u ranoj fazi, ali rana dijagnostika i blagovremena upotreba lijekova može da uspori ili spriječi dalji razvoj bolesti.

Prvi simptomi bolesti su dugotrajni kašalj, iskašljavanje, nedostatak vazduha u toku fizičke aktivnosti i zviždanje u grudima. Mnogi bolesnici smatraju pojavu ovih simptoma dijelom normalnog  procesa starenja, iako su znaci ozbiljnog oboljenja koje zahtjeva liječenje.

HOBP je oboljenje koje ugrožava život i pogoršava se ako se ne liječi.

Dana  08.11.2016. u pneumoftiziološkoj službi Univerzitetske bolnice u Foči održana je škola HOBP-a uz aktivno učešće pacijenata oboljelih od hronične opstruktivne bolesti.

Prikaz primjene:

  •  Dezopstruktivne th
  • Inhalacione th
  • Oksigeno th

Način liječenja i prepoznavanje bolesti

Svi pacijenti su obučeni da na pravilan način koriste dezopstruktivnu terapiju, prepoznaju pogoršanje bolesti i da se na vrijeme jave nadležnom ljekaru.

Lijekovi za liječenje HOBP se primjenjuju inhalatornim putem tj. udišu se. Nažalost, postoje široko rasprostranjene zablude o inhalatornoj primjeni lijekova, posebno je prisutan strah od „pumpice“. Za ovo nema opravdanja, jer se putem inhalacije primenjuje najmanja moguća doza lijeka upravo na oboljelo mjesto i to istim onim putem kojim je nastalo i oštećenje pluća.

Lijekovi imaju za cilj da dovedu do bronhodilatacije (širenja disajnog puta), ali i smanjenja inflamacije (zapaljenja). Lijekovi se moraju koristiti kontinuirano.

Kada je riječ o planovima za naredni period u službi za pneumoftiziologiju naše ustanove, planira se škola za oboljele od bronhijalne astme za mjesec april-maj 2017. godine.