25.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 17 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Prvi kongres oftalmologa Republike Srpske sa međunarodnim učešćem

Prvi kongres oftalmologa Republike Srpske sa međunarodnim učešćem održan je u Bijeljini u periodu od 29. do 31. maja. Kongres je okupio više od 300 najeminentnijih stručnjaka iz zemlje, regiona, ali i iz Slovačke, Češke i Švedske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić pozdravio je učesnike skupa i ocijenio da se ova grana medicine u Srpskoj tek razvija, ali da je zadovoljan rezultatima koji su do sada postignuti.

Danijela Djukin iz Udruženja oftalmologa Srpske, organizatora kongresa, rekla je novinarima da ovaj naučni skup ima ogroman značaj jer pruža priliku da se iznesu i razmijene najnovija saznanja i iskustva iz oblasti oftalmologije.

Tematske oblasti stručnog skupa su orbita, kapci, suzni aparat, rožnjača, vežnjača, katarakta, retina, glaukom, uvea, refraktivna hirurgija, neurooftalmologija, trauma oka i pedijatrijska oftalmologija.

Prema riječima Djukinove, Republika Srpska ima 80 oftalmologa, zajedno sa specijalizantima iz ove oblasti, od čega je 40 na Klinici za očne bolesti u Banjaluci, a ostali rade u regionalnim bolnicama.

Ona je istakla da se oftalmolozi iz Republike Srpske usavršavaju na klinikama u Srbiji i drugim evropskim klinikama.

Načelnik službe za oftalmologiju Univerzitetske bolnice u Foči dr Nada Avram predstavila je rad pod naslovom ,,Angiocentrični limfom orbite – prikaz slučaja” – ( Autori: N.Avram,N.Dukić,M.Ćuk,M.Račić,M.Obrenović).

U radu je prikazan slučaj histološki dokazanog ekstranodalnog-angiocentričnog T limfoma orbite kod muškarca u dobi od 76 godina.