25.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 17 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Povjerenje pacijenata koji dolaze da se liječe iz cijele Republike Srpske

Univerzitetska bolnica u Foči prati svjetska dostignuća u prevenciji i liječenju bolesti i teži stalnom usavršavanju svojih usluga. Naša ustanova, kao i njen stručni kadar, bavi se naučno-istraživačkim radom, kako zbog ličnog usavršavanja, tako iz zbog edukacije učenika i studenata medicinskog fakulteta, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te ona ima univerzitetski karakter.
Ova zdravstvena ustanova, čiji je godišnji budžet oko 15 miliona maraka, kroz projekte republičkih ministarstava, projekte prekogranične saradnje ( kao što je projekat ,,Zajedno za zdravlje”, koji se realizuje sa Opštom bolnicom Bijelo Polje ), kao i sopstvenim ulaganjima, u narednom periodu još više će unaprijediti uslove za boravak pacijenata, ali i za rad medicinskog osoblja.
Vrijednosti kojima težimo su posvećenost poslu, kvalitet usluge, profesionalnost i odgovornost, timski rad, potpuno uvažavanje ličnosti pacijenta, jednakost i pravičnost za sve, povjerenje i saradnja, prenos znanja, prihvatanje novih tehnologija i inovacija, te lična kreativnost i zalaganje. Ovo su samo neki od razloga povjerenja na stotine pacijenata iz svih krajeva Republike Srpske koji dolaze da se liječe u našu ustanovu, koja godišnje liječi oko 12 000 pacijenata iz svih krajeva Srpske.
Pacijenti koji se liječe zadovoljni su i uslugama i osobljem. Među njima su pacijenti iz Bileće, Rogatice, Zvornika.
,,Prijatnost kakvu sam ovde doživio nisam mogao očekivati. Ja sam se razbolio u Otavi, Kanada, otišao sam i na liječenje u VM-a, ali na oba mjesta usluge su jako skupe. Došao sam zato ovde. Liječio bih se ja u Trebinju, ali nemaju tamo aparat koji su mi ovde ugradili, jedino je to razlog što nisam u Trebinju”, kaže Nedeljko Hilda, koji se trenutno liječi u Centru za Internu medicinu Univerzitetske bolnice.
,,Usluga je odlična, ovde kada nalaze izvadite, sve odmah bude gotovo, sve pod konac”, kaže Rogatičanin Ljiljenko Marjanović.
,,Nemam na šta da se požalim, ni na hranu, ni na smještaj, ni na osoblje, oporavak ide pravo dobro”, kaže pacijent Rada Marčeta iz Bratunca.
Univerzitetska biolnica Foča izrasla je u jednu od najkvalitetnijih zdravstvenih ustanova u Hercegovini i šire. Od nedavno smo bogatiji za novi savremeni hemodijalizni centar i hiperbaričnu komoru. O planovima i u narednom periodu direktor Univerzitetske bolnice u Foči Veljko Marić kaže:
,,Idemo u projekat izgradnje jedinice za moždani udar koja će se sastojati od dva ultrazvuka, dva monitora, pratećom opremom. Zatim u proširenje operacionog bloka i nadgradnju prostora iznad operacione sale, što nam diktiraju svakodnevne potrebe i priliv pacijenata sa svih strana”, rekao je Marić.
Kroz projekat prekogranične saradnje sa Crnom Gorom ,,Zajedno za zdravlje”, Univerzitetska bolnica će osavremeniti gastroenetereološku opremu, dok će kroz projekat energetske efikasnosti Ministarstva za ekologiju, građevinarstvo i prostorno uređenje RS, dobiti novu kotlovnicu na biomasu, obnoviti fasadu i prozore:
,,Zahvaljujući tom projektu centralnu zgradu ćemo pokriti, zamijeniti svu stolariju, kotlove ćemo dobiti nove, i to je najveća investicija vrijedna oko dva miliona maraka. Novi hemodijalizni centar privući će pacijente i iz drugih opština i gradova, a treba da poradimo da i pacijenti i studenti u Foči dobiju magnetnu rezonancu”, rekao je Marić.
Direktor Univerzitetske bolnice Foča uputio je apel Vladi RS i resornim ministarstvima da Univerzitetskoj bolnici obezbjede angiosalu, kroz davno obećani projekat ,,Koreja 3”.