15.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 10 pacijenata, a 10 pacijenata je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Održan VIII Simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske sa međunarodnim učešćem

Osmi Simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske sa međunarodnim učešćem održan je od 18-20. juna na Medicinskom fakultetu u Foči. Simpozijum je okupio oko 200 hirurga iz više od 30 zdravstvenih ustanova iz BiH, Srbije i Crne Gore.
Počasni gost simpozijuma je predsjednik Asocijacije za laparoskopsku i endoskopsku hirugiju Mađarske Janoš Bežila, koji je održao predavanje o laparoskopskoj operaciji debelog crijeva.

Bežila je istakao da je prednost laparoskopske operacije bitna za pacijenta jer se brže oporavlja i vraća normalnom životu.

,, Laparoskopija zahtijeva dosta prakse, ali i dosta finansijskog ulaganja, jer je potrebno nabaviti instrumente“, istakao je Bežila. On je dodao da u prvim godinama primjene ovaj vid operacije, zbog velikih ulaganja, nije bio isplativ, ali da je zahvaljujući velikom trudu zdravstvenih radnika, osiguravajući zavod preuzeo finansiranje.

Načelnik Centra za hirurgiju Univerzitetske bolnice u Foči Radmil Marić rekao je da ovogodišnji simpozijum tretira problematiku koja je najučestalija. Radi se o malignitetima debelog crijeva, želuca, dojke.

„Mislim da Srpska zaslužuje da se ovoj problematici posveti više pažnje, jer će onkološka hirurgija tražiti mnogo više angažovanja, posebno Ministarstva zdravlja, ali i cijele zajednice“, rekao je Marić. Marić je takođe istakao da skupovi kao što je ovaj doprinose razmjeni pozitivnih iskustava i usvajanju savremenih hirurških metoda.

Simpozijum se održava u organizaciji Asocijacije hirurga Republike Srpske, Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva iz Srbije i Univerzitetske bolnice u Foči kao nastavne baze Medicinskog fakulteta.