15.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 10 pacijenata, a 10 pacijenata je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

ODRŽAN 12. SIMPOZIJUM HIRURGA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

Dvanaesti simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske sa međunarodnim učešćem okupio je u Foči brojne hirurge koji su razmijenili iskustva i znanja  iz oblasti hirurgije i drugih medicinskih nauka. Na simpozijumu je predstavljeno deset stručnih radova. O razvoju i perspektivi grudne hirurgije u Univerzitetskoj bolnici Foča govorio je hirurg iz naše ustanove Velibor Simetić.

Predsjednik Asocijacije hirurga Republike Srpske Radmil Marić istakao je kako je jedan od ciljeva stručnog sastanka hirurga u Foči upravo približavanje hirurgije na prostorima Republike Srpske i BiH evropskim standardima.

-Trenutno imamo jednog onkološkog maksilofacijalnog hirurga iz Foče na edukaciji u Japanu. Pokušavamo da uđemo u velike svjetske klinike, da pokupimo njihova iskustva da bismo ih ovdje primijenili, ali to nije samo pitanje ustanova, već čitavog sistema, ministarstva zdravlja i Fonda i svih institucija koje se bave opremanjem, infrastrukturom zdravstva i ovog kadra-rekao je Marić.

Iskustva i znanja rumunskih hirurga predstavio je Valeriu Surlin, hirurg u Kliničkoj bolnici za hitne slučajeve u Krajovi. Profesor Surlin je održao predavanje vezano za ogromne hijatus hernije. Operacija se radi laparoskopski, postižu se odlični rezultati koje je profesor Surlin prikazao kolegama.

-Ove ogromne hijatus hernije su specifičnost kod osoba starije životne dobi, zbog čega pacijenti imaju velike poteškoće, ali pomoću laparoskopske operacije jako brzo dobijaju potpuno izliječenje i oporavak-rekao je profesor Surlin.

Profesor Goran Stanojević iz Kliničkog centra u Nišu i sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu rekao je da će zajedno sa kolegama razgovarati o temi takozvanih dobroćudnih bolesti debelog crijeva koja su vrlo česta.

-Danas pričamo o hemoroidalnoj bolesti. Imamo veliko iskustvo u liječenju. To je jedno od najčešćih proktoloških stanja u ljudskoj populaciji. Pričaćemo i o jednoj metodi koja se zadnjih godina primjenjuje. Uporedićemo naše rezultate sa ostalima i pokušati da nađemo konsenzus oko toga koja je metoda najbolja u liječenju. Ono što je zaključak svih zaključaka je da definitivno najbolja metoda ne postoji. Ono što je isto tako vrlo bitno je kombinacija svih postojećih saznanja, ali i razgovor sa pacijentom o tome šta on očekuje od operacije, koju vrstu hirurške intervencije, sa kakvim potencijalnim komplikacijama i to je presudno u odlučivanju kojom metodom ćete operisati-istakao je profesor Stanojević.

Na simpozijumu je predstavljen i novi sistem edukacije ljekara koji bi uskoro trebalo da počne da se primjenjuje širom BiH. Predsjednik Asocijacije endoskopskih hirurga u BiH i hirurg Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Samir Delibegović objasnio je o kakvom je sitemu riječ.

-Riječ je o modularnom sistemu učenja, gdje se pomalo ugledamo na model koji je radila Srbija, pri čemu je ključnu ulogu igralo Ministarstvo zdravlja, a mi u BiH mislimo da to bude Asocijacija endoskopskih hirurga. U bolnicama koje nas prihvate, a prvo planiramo u Foči i državnoj bolnici u Sarajevu, da razvijamo vorkšopove, gdje bi nam dolazili predavači iz Srbije i Hrvatske, da bismo razvili napredne laparoskopske metode na prostoru cijele BiH-pojasnio je Delibegović. Predsjednik Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva Srbislav Knežević rekao je da  susreti hirurga koji se više od decenije održavaju u Foči doprinose usavršavanju kadrova kao i liječenju pacijenata na prostoru cijele bivše Jugoslavije.