27.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 30 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rođeni su 1 dječak i 1 djevojčica.

Naša ustanova sertifikovana za ISO 9001

Dana 26.09.2012. godine Univerzitetska bolnica Foča je dobila sertifikat za usaglašenost sa međunarodnim standardom ISO 9001 od strane ocjenjivačke kuće „Loyd’s register“. U prostorijama bolnice sertifikat je direktoru bolnice prof. dr Veljku Mariću, uručio predstavnik „Loyd’s registera“ gospodin Srdjan Ubavić. Dobijanjem sertifikata Univerzitetska bolnica Foča je postala prva bolnica u Republici Srpskoj koja je ispunila ove međunarodne standarde. Sigurno je da ovaj događaj predstavlja jedan od najznačajnijih od osnivanja naše bolnice 1958. godine pa do danas.

Na svečanoj ceremoniji i koktelu koji je upriličen povodom dodjele serifikata svim prisutnim obratili su se predstavnik rukovodstva za kvalitet Milan Ivanović, predstavnik Loyd’s registera Srđan Ubavić i direktor bolnice prof. dr Veljko Marić.

–  Sertifikat ISO 9001 vidimo kao iskorak naše ustanove u pravcu približavanja najboljoj svjetskoj poslovnoj praksi u oblasti pružanja sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, ali i kao putokaz drugim zdravstvenim ustanovama u zemlji radi ostvarenja zajedničkog cilja, a to je poboljšanje zdravstvene zaštite. Treba istaći da je osoblje Univerzitetske bolnice Foča pokazalo jednu veliku zrelost i svijest da će opstanak i razvoj ustanove zavisiti od njih samih, odnosno od toga koliko će marljivo raditi, poštovati etičke norme, biti okrenuti unapređenjima i svojim radom doprinositi napretku i ugledu ove kuće – između ostalog rekao je prof. Marić.

On je izrazio i veliku zahvalnost u postizanju ovog cilja i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, Institutu za javno zdravstvo RS, te konsultantskoj firmi „Boneks inžinjering“ iz Beograda koji su ovu bolnicu usmjerili i pomogli ka ispunjenju cilja.

Zadovoljenjem zahtjeva međunarodnog standarda ISO 9001, Univerzitetska bolnica Foča nastoji:

  • povećati stepen zadovoljstva pacijenata,
  • smanjiti rizike od neželjenih događaja,
  • uštediti resurse kroz aktivno planiranje  i reviziju,
  • olakšati upravljanje ustanovom kroz sistemski i procesni pristup,
  • obezbjediti alate za stalna poboljšanja i unapređenja,
  • edukovati stručni medicinski kadar za menadžmet u zdravstvu, itd.

Naredni ciljevi Univerzitetske bolnice u Foči vezani za kvalitet su: sertifikacija kod Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite, akreditacija laboratorija po međunarodnom standardu ISO 15189 kod nadležnog akreditacionog tijela, te zadovoljenje i ostalih međunarodnih standarda koji su vezani za poslovanje ustanove.