27.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 30 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rođeni su 1 dječak i 1 djevojčica.

Klinika za hirurgiju: Savremeni dijagnostički uređaj

U Kliniku za hirurgiju Univerzitetske bolnice u Foči isporučen  je uređaj  koji omogućava dijagnostiku i rano otkrivanje oboljenja perifernih krvnih sudova. Uređaj je proizvod vodeće američke kompanije Summit Doppler Systems Inc, koja je vodeći proizvodjač vaskularne ultrazvučne dijagnostike i koja je napravila i plasirala na svjetsko tržište mnogo inovacija iz oblasti ultrazvučne dijagnostike u vaskularnoj patologiji. Aparat je isporučila firma STEPMED, 3.8.2012.godine.

Oboljenja krvnih sudova spadaju u najmasovnija oboljenja, tako da korištenje uređaja za mjerenje ABI indeksa u veoma kratkom vremenskom periodu daje uvid u stanje periferne cirkulacije. Uređaj je najsavremenije generacije, posjeduje softver koji omogućuje prenos podataka na PC, kao i formiranje protokola pacijenata kojima je urađena ova dijagnostička procedura.

Aparat se već koristi na klinici za hirurgiju kao ambulantna dijagnostička procedura, potreban je uput nadležnog doktora porodične medicine uz preporuku ljekara specijaliste koji se bavi oboljenjima krvnih sudova  (vaskularni hirurzi, angiolozi, fizijatri, dermatolozi, endokrinolozi …)

Uvođenjem dijagnostike periferne cirkulacije i određivanje ABI indeksa  Klinika za hirurgiju, odsjek vaskularne hirurgije Univerzitetske bolnice u Foči zaokružio je potrebne dijagnostičke procedure u vaskularnoj patologiji.