27.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 30 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rođeni su 1 dječak i 1 djevojčica.

Broj porodilja koje dolaze u našu ustanovu rezultat dobrog odnosa i povjerenja

U ovu zdravstvenu ustanovu, osim sa područja gornjodrinske i sarajevsko-romanijske regije, na porođaj dolazi i sve više žena iz hercegovačkih i opština u Federaciji BiH. U proteklih par dana zabilježeno je čak 11 poroda, a na godišnjem nivou broj poroda iznosi više od 350.

Dvadesetsedmogodišnja Suzana Tabaković iz Bileće, koja je na svijet donijela sina Vukašina kaže da su kvalitet usluga, stečeno povjerenje u ljekare i ljubaznost osoblja bili su presudni  da  svoj drugi porođaj obavi u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

-Beba je dobro, ja se dobro osjećam, sve je proteklo kako treba, prezadovoljna sam tretmanom i odnosom i stalnom brigom i prema meni i prema bebi-ističe Tabakovićeva.

Nataša Vukašinović iz Pala,koja se sa sinom Lazarom nalazi na postporođajnom oporavku, ističe da bi svim trudnicama preporučila našu ustanovu.

-Ovdje sam došla da se porodim jer sam čula sve najbolje i uvjerila se u kvalitet usluga i ljubaznost osoblja, ne bih nikog posebno isticala, ali bih svim trudnicama preporučila ovu ustanovu-kaže Vukašinovićeva.

Porođaj je jedan od najradosnijih, ali i najstresnijih događaja u životu žene. Zbog toga je važno buduće majke upoznati i pripremiti za porođajni proces, objašnjava ginekolog Vladimir Čančar:

-Odnos između porodilje i ljekara je neminovan, i nama je daleko lakše da porađamo trudnice koje znamo od ranije, kojima smo vodili trudnoću, nego one koje vidimo prvi put na porođaju, jer i psihološki profil trudnice upoznamo kroz devet mjeseci naše saradnje i kontrola. U svakom slučaju saradnja je mnogo važna, i sa ljekarima i sa babicama, i dobra saradnja rezultira dobrim ishodom-kaže Čančar.

Načelnik odjeljenja Radoslavka Lečić ističe da je najveći broj porodilja koje dolaze sa područja Gornjeg Podrinja, Hercegovine, ali i iz federalnih opština, Goražda i Sarajeva. Najvažnije od svega je imati dobar odnos prema porodiljama:

-Naravno da je najvažnije i prioritetno profesionalno privesti trudnoću kraju, obaviti porođaj bez problema i dobiti zdravo novorođenče, ali isto tako je mnogo bitno i mi jako polažemo na to da svakoj porodilji ostane taj čin rađanja u najljepšem mogućem sjećanju. Dosta žena odlučuje se i na porođaj uz pomoć epiduralne anestezije i mi smatramo da je broj porodilja koje dolaze rezultat dobrog odnosa i povjerenja-istakla je Lečićeva.