27.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 30 pacijenata, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rođeni su 1 dječak i 1 djevojčica.

Aparat za elektromioneurografiju nove generacije

Aparat za elektromioneurografiju bolnica u Foči imala je i ranije. S obzirom da nauka i tehnika napreduju, Univerzitetska bolnica u Foči sada ima jedan savremen aparat koji prati potrebe u razvoju prije svega neurologije, ali i drugih medicinskih grana.

,,Jedna od osnovnih namjena uređaja je ispitivanje poremećaja perifernog nervnog sistema, neuro-mišićne spojnice i mišića’’, kaže specijalista neurologije, dr Branislava Ćurčić.

Doktorica Ćurčić istakla je da je jako bitno i korisno reći šta je ono što pacijenti osjećaju i sa kakvim simptomima oni dolaze.

,,Različite su vrste slabosti i bolova koji se ispituju, najčešće su to bolovi u rukama i nogama, bolovi u vratnom dijelu kičme, ali ima pacijenata koji se žale na slabu osjetljivost dodira ili da ne osjete dodir uopšte. Niz pacijenata se žali na osjećaj paljenja i žarenja i grčeve u mišićima, ali ima i drugih poremećaja koje brže i češće prepoznaju ljekari’’, kaže dr Ćurčić.

Doktorica Ćurčić istakla je da je najbolje kada pacijente šalju specijalisti neurologije, jer se onda vrlo precizno zna šta se traži i šta treba da se radi. S druge strane, specijalisti ortopedije, neurohirurgije, fizijatrije odnosno fizikalne medicine, takođe šalju pacijente na pregled.

Aparat

,,U zavisnosti od toga na šta se pacijenti žale, na taj način se i selektuje  koji dio ćemo da pregledamo. Mi zapravo električnom strujom stimulišemo periferni nerv i dobijamo odgovor sa mišića. Imamo zapravo registracionu i stimulacionu elektrodu. Registraciona elektroda je na mišiću, a stimulacionom elektrodom stimulišemo nerv ondje gdje je on najpovršniji ’’, istakla je Ćurčićeva.

Doktorica Ćurčić dodala je da neuropatije najčešće more pacijente u miru, kad se odmaraju, po noći dok spavaju, budi ih bol u nogama. To je karakteristično za neuropatije.

,,Klasične neuropatije se najčešće osjete u stanju mirovanja, odnosno u ležećem položaju, u noći, kada ih probudi bol’’, kaže doktorica Ćurčić.

Pacijentkinja sa Pala, Saveta Kovačević, kaže da joj jako znači mogućnost precizne dijagnostike nervnih poremećaja.

,,Već 25 godina imam bolove u leđima, desna noga mi je ,,pala’’, a sad osjećam bolove i nemoć u vratnom dijelu. I u rukama osjećam slabost i mislim da će mi i sa desnom rukom biti kao sa nogom. Veoma mi znači što mogu da se pregledam u Foči. Voljela bih kada bih to mogla na Palama ili Kasindolu, ali mi ni Foča nije daleko kad je zdravlje u pitanju’’, kaže Saveta.