15.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 10 pacijenata, a 10 pacijenata je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

O 9. Evropskom kongresu o bolu EFIC

Beč, grad na lijepom plavom Dunavu, grad gdje su note za najljepše melodije ispisali Mocart i Štraus, grad valcera i muzeja, grad saher torte, bio je od 02. do 05. septembra 2015. godine grad medicine bola i domaćin „9. Evropskom kongresu o bolu EFIC“. U ovom prelijepom gradu, u impozantnom Kongresnom centru Messe, okupilo se više od 6000 ljekara kliničara, istraživača i medicinskog osoblja iz Evrope i cijelog svijeta specijalizovanog za tretman akutnog i hroničnog bola. Na čelu sa najvećim svjetskim stručnjacima iz različitih oblasti medicine bola, razmijenila su se iskustva, pričalo se o najnovijim analgeticima, donosile su se zajedničke preporuke, pokušala se teorija prenijeti u praksu, kako bi se promovisale najnovije smjernice u liječenju različitih bolnih stanja i informisali učesnici o mogućim i dostupnim efikasnim analgetskim tretmanima. Moto „9. kongresa Evropske federacije o bolu EFIC“ i  bio je „Translating evidence into practice“. Prezentovano je preko 1500 radova iz svih oblasti akutnog i hroničnog bola.  Predavanja su bila veoma interesantna i uporedo su se održavala u 7 sala koje su bile prepune od 8 ujutro do kasno poslepodne. Svi su mogli interaktivno učestvovati, pričalo se i diskutovalo 4 dana.

Doc. dr Sanja Marić izložila je svoja dva rada: 1.„Can we prevent persistent postoperative pain?“ i  2.„Effectivness of multimodal analgesia after total hip arthroplasty“ koji su naišli na veoma pozitivne kritike i komentare. Među brojnim radovima čuo se i glas Univerzitetske bolnice u Foči.

Predsjednik Evropske federacije o bolu EFIC, Prof dr Chris Wells na ceremoniji zatvaranja pozdravio je sve učesnike i proglasio Kongres veoma uspješnim. Neophodno je podizanje svijesti građana o efikasnim načinima tretiranja bolanih senzacija da bi se smanjila patnja onih koji trpe bolove širom svijeta.