25.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljena su 33 pacijenta, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Zbog suše velika koncentracija polena u vazduhu

Simptomi kao što su kihanje, zapušen nos i sinusi, vlaženje nosa i očiju, kao i golicanje u grlu u proljećnom periodu mogu značiti prehladu, ali i nešto čega se pribojavaju svi koji su prošli kroz to – alergijsku reakciju.
Sa toplijim vremenom, stižu i problemi poznati kao alergija na polene, koji na žalost za osjetljive osobe traju sve do jeseni. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osjetljivo na njih.
Po riječima specijaliste dermatovenerologa u Univerzitetskoj bolnici Foča Vesne Stanojević alergije su nasledne u većini slučajeva, i osobe mogu biti alergične na bilo koju tvar koja se nalazi u našem okruženju. Glavni simptomi su crvene oči, curenje nosa, naticanje očnih kapaka, kijavica i kašalj, a u krajnjoj liniji i gušenje: „Simptomi zavise od toga koji dio našeg tijela alergija napada. Odgovor je uglavnom vezan za respiratorni, kao i za probavni sistem. Alergije su najčešće manifestovane na našem respiratornom sistemu, i to na gornjim partijama, nosu, grlu i plućima. Alergija može zahvatiti i oči, pa dolazi do kombinovanog problema, tačnije do pojave konjuktivitisa, a kada je u pitanju nos do pojave rinitisa“, rekla je Stanojevićeva.
Ljudska populacija najčešće je alergična na alergene koji se nalaze u kući grinje i prašinu, potom na životinjske dlake, određenu hranu, a veliki je broj i onih koji su alergični na polene trave, drveća i korova. Doktorica Stanojević ističe da je koncentracija polena u vazduhu blago povećana zbog sušnog vremena: „Nije to neko značajnije povećanje, ali ove godine nam kasni proljeće i samim tim svi mogući alergeni se sustignu u maju mjesecu. Sada su se susreli poleni trave i poleni drveća, a već se pojavljuju i poleni nekih korova, i zbog toga osjetljive osobe burno reaguju. Dolaze sa curenjem nosa, svrabom u očima a neke i sa gušenjem pa je neophodno da idu na inhalaciju“.
Osobe zahvaćene alerijskim procesima ne treba da uzimaju terapiju na svoju ruku, jasni su doktori, jer to može dovesti do kontraindikacija u organizmu: „Ja uvijek preporučujem da se lijekovi ne uzimaju na svoju ruku, jer stanovništvo preko reklama saznaje za određene lijekove, koji se nalaze u slobodnoj prodaji, i koristi ih. Međutim, svi ti lijekovi ne mogu se kombinovati sa drugim lijekovima koje neka osoba koristi u okviru redovne terapije, jer između njih postoji interakcija, i onda se napravi veća šteta nego korist“, precizira Stanojevićeva, dodajući da se za alergije propisiju antihistaminici koji su vrlo moćni i djelotvorni kada se uzimaju pravilno i pod kontrolom, a ne po potrebi što ne daje željeni efekat.
Trenutno je sezona polena drveća, a zbog rane vegetacije, kreće preklapanje s polenima trava,. Sunčano vrijeme s malo padavina i jakim vjetrom znači i lakše prenošenje polena kroz vazduh, a samim tim i jače alergijske reakcije. Zbog nedostatka kiše, koncentracija polena u vazduhu najveća je u toku dana. Doktorica Stanojević preporučuje da se izbjegava izlaženje u podnevnim časovima kada su velike temperature: „Osobe koje su alergične treba da prate kada je najveća koncentracija polena u vazduhu i da tada, po mogućnosti, ne izlaze vani. Preporučuje se da se izlazi u ranim jutarnjim časovima, dok je još rosa na travi i drveću, ili u kasnijim večernjim časovima. Najveći problem je što nema kiše i zbog toga je tokom dana velika koncentracija polena u vazduhu“, kaže doktorica Stanojević, koja napominje da alergična djeca u periodu velike koncentracije polena u vazduhu ne bi smjela izlaziti u parkove i vrtiće, posebno gdje se trava kosi.
Na Dermatovenerološkom odjeljenju Univerzitetske bolnice rade se alergo testovi, koji su efikasni, brzi i bezbolni. Pomoću testova sve osobe od pet do 50 godina mogu provjeriti da li je njihov organizam alergičan na neku tvar koja nas okružuje ili na neku hranu.

Izvor Radio Foča.