26.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 36 pacijenta, a 6 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rađeni su 1 djevojčica i 1 dječak.

Upozorenje povodom najavlјenih visokih temperatura

Obzirom na najavlјene ekstremno visoke temperature Ministarstvo zdravlјa i socijalne zaštite upozorava građane Republike Srpske da u narednom periodu, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova.

Velike vrućine mogle bi uticati na većinu populacije, te se preporučuje, koliko god je moguće, boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, suzdržavanje od fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti. Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolјe, opšte slabosti, razdražlјivosti, iscrplјenosti, kao i problemi sa spavanjem.

Ukoliko postoji potreba za izlazak van kuće, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala.

Ministarstvo zdravlјa i socijalne zaštite posebno upozorava roditelјe da, u ovom periodu, zaštite svoju djecu koja često borave napolјu, da ih ni na kratko ne ostavlјaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura.