26.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 36 pacijenta, a 6 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rađeni su 1 djevojčica i 1 dječak.

Saopštenje povodom najezde bijelih leptirica

U proteklih 7 dana u dermatovenerološku ambulantu naše bolnice u većem boju se javljaju građani na pregled zbog osipa po koži nastalih nakon kontakta sa bijelim leptiricama. Radi se o tzv. štetočini žutotrb (Lepidoptera, Lymantridae).

Ona predstavlja vrstu štetočine koja se hrani lišćem velikog broja vrsta listopadnog drveća i grmlja. Leptiri su bijele boje sa karakterističnim čuperkom žutih dlačica koje se nalaze na kraju trbuha. Gusjenica je crnosive boje sa dvije rđastocrvene linije sa leđne strane, a sa strane ima po jednu bijelu liniju koja je sastavljena od kosih crtica. Dužina gusjenice je 30-40mm. Fotofilna je vrsta koja se roji tokom jula mjeseca, ljeti u večernjim časovima.

Svaki segment ima bradavice sa kojih polaze žute guste dlačice koje se lako lome izazivajući svrab na koži čovjeka. U kontaktu sa kožom čovjeka dolazi do crvenila otoka i sitnog osipa crvene boje sa jako izraženim svrbežom.

Građanima se savjetuje da se jave na pregled kako bi se ordinirala adekvatna terapija kako sistemska tako i lokalna.

Savjetuje se izbjegavanje svakog vida kontakta sa gore navedenim leptiricama.