15.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 10 pacijenata, a 10 pacijenata je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Rusi detalјno dezinfikovali Univerzitetsku bolnicu Foča

Ruski vojni batalјon izvršio je 21.04.2020 unutrašnju dezinfekciju Univerzitetske bolnice Foča, odnosno, svih onih prostorija kroz koje prolaze obolјeli i potencijalno obolјeli od kovida 19, dok zbog kiše nije urađena predviđena dezinfekcija spolјašnjih zidova i okolnih površina.

Korišćenjem specijalnizovanih prskalica, pod visokim pritiskom, koje alkoholni rastvor raspršuju do mikro čestica, ruski vojnici su dezinfikovali sve unutrašnje površine i kompletan namještaj i opremu na trijažnom punktu, prijemnom i infektivnom odjelјenju, na radiološkoj dijganostici i u posebnom kovid pavilјonu u kojem je trenutno jedan pacijent pozitivan na virus korona.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić kaže da su dezinfikovane kritične zone uz korištenje posebnih pumpi za rasprskivanje, što je dosta napredniji i efektniji metod u odnosu na standardne procedure.

„Bitno je da je to jedan sistemski proces, koji u potpunosti garantuje bezbjednost prostora u kojima su se liječili ili u kojima će se liječiti pacijenti obolјeli od kovida 19. Mi ćemo da nastavimo da održavamo nivo dezinfekcije kakav je neophodan za ovu situaciju“, rekao je Marić.

On je napomenuo da su spremno dočekali prvog pacijenta.

„Za nas to nije nikakvo iznenađenje, od početka se pripremamo za to. Primimo pacijenta, obradimo ga u prostoru izolacije infektivnog odjelјenja, testiramo ga i kada dobijemo rezultate nastavlјamo liječenje u prostoru kovid bolnice, tako da smo u potpunosti spremni“, naveo je Marić.

On je dodao da u bolnici trenutno posjeduju šest respiratora.

Infektolog u Univerzitetskoj bolnici Svjetlana Subotić kaže da će im, bez obzira što se dezinfekcija radi svakodnevno i u normalnim uslovima, a u ovoj situaciji pojačano, ruska pomoć dobro doći i olakšati posao.

„Oni koriste savremeniju opremu nego što mi imamo, a uz to rade kompletnu dezinfekciju unutrašnjosti uklјučujući namještaj, ležajeve, krevete. Mi nemamo uslove da izvršimo takvu dezinfekciju“, istakla je Subotićeva. Ona je navela da je pacijentica iz Gacka dobrog opšteg stanja sa blažom kliničkom slikom.

Izvor Radio Foča.