26.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 36 pacijenta, a 6 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rađeni su 1 djevojčica i 1 dječak.

Početak primjene najsloženijih zahvata iz oblasti otohirurgije

U službi za otorinolaringologiju naše ustanove nabavkom savremene opreme i  jačanjem kadrova, počela je primjena najsloženijih operacija iz oblasti otohirurgije.

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti  prof.dr Nenad Arsović, otohirurg, direktor Klinike za ORL i MFH Kliničkog centra Srbije, danas je u našoj ustanovi uradio rekonstrukciju bubne opne pacijentu iz Pala.

Operativni zahvat koji je veoma rijedak radi se mikrotehnikom u opštoj anesteziji.

,,Vrši se rekonstrukcija, ne samo bubne opne, već čitavog aparata u srednjem uhu“, pojasnio je Arsović, pod čijim vođstvom je urađena operacija.

Profesor je pohvalio tim doktora stručnjaka u Foči, koji se veoma ambiciozni i imaju ogromnu želju da dalje napreduju.

,,To je veoma pohvalno i naša klinika ih podržava stručno dolascima ovdje da im pomognemo u operacijama. Nekada mi radimo, a nekada oni, a mi asistiramo. Pacijenti iz ove regije, koji su morali ići u Beograd ili Banjaluku, ovim će dobiti centralnu bolnicu u kojoj će moći, što se tiče otorinolaringologije, da završavaju najveći broj operacija “, naveo je Arsović.

Rekonstrukcija bubne opne urađena je petnaestogodišnjem pacijentu Nikoli Gavriloviću.

,,Prije šest godina sam operisao krajnike i stavili su mi cjevčice, a nakon dvije-tri godine osjetio sam da mi je sluh oslabio. Rečeno mi je da mi je pukla bubna opna. Trebao sam da radim operaciju u julu u Kasindolu, ali imao sam neke pripreme pošto se bavim biatlonom, a onda su me uputili da radim u Foči operaciju“, rekao je Gavrilović.

Načelnik službe za otrinolaringologiju Univerzitetske bolnice Foča mr sc.med. Siniša Šolaja rekao je da se otohirurgija ovdje dugo nije radila, a najavom da će početi da se izvode te vrste operacija, mi već imamo spisak oko 40 pacijenata koji čekaju.

Nada se da će fočanski ljekari, pod mentorstvom Arsovića, veoma brzo usvojiti složene procedure i početi sami da ih rade.

 ,,Nadamo se da ćemo veoma brzo tu listu smanjiti i da će te operacije postati rutinska procedura“,rekao je Šolaja.