25.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljena su 33 pacijenta, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Opasnost od ujeda krpelja

Svi krpljelji nisu isti, neki su infektivni a neki ne. Nisu štetni po organizam dva dana, jer u tom vremenu ne ispuštaju štetne bakterije u krv, izjavila  je  načelnica službe za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice Foča Jelenu Firesku- Govedarica.  Ona savjetuje da je najbolje javiti se doktoru u roku od 24 sata, jer ljudi  pokušavaju da ga sami odstrane i dešava se da ga djelimično izvade, što izaziva kasnije komplikacije.

Budu vrlo često inficirani spirohetom pod nazivom borrellia burdorferi  koja daje neurološke tegobe, najčešće parezu lica, koja se prepozna nakon dužeg vremena po  ubodu krpelja –

ističe Firesku – Govedarica.

Dr Jelena Firesku - Govedarica, načelnik odjeljenja, infektolog

Sedam do petnaest dana nakon vadjenja krpelja na koži se može pojaviti lokalno crvenilo prečnika i do 15 cm.

To je alarm za odlazak doktoru, odnosno infektologu. Ta promjena na koži se zove eritema migrans i najčešće bude uzrok inficiranog krpelja –

kaže Firesku- Govedarica.

Ona naglašava da je najbitnije javiti se doktoru  na vrijeme, da se pacijentu uključi terapija i u, tom slučaju, sve prodje bez ozbiljnih posledica. S druge strane može dovesti do teškog oblika artritisa ili ostaviti trajne posledice na srce.