25.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljena su 33 pacijenta, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Održan XI Simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske sa međunarodnim učešćem

Jedanaesti simpozijum hirurga RS i Srbije sa međunarodnim ućešćem okupio je u Foči brojne hirurge iz Evrope i svijeta koji su tokom trodnevnog skupa razmijenili iskustva i saznanja iz oblasti hirurgije i drugih medicinskih nauka. Eminentni stručnjaci predstavili su najnovije dijagnostičke i terapijske metode i kroz stručna predavanja ukazali na pravce budućeg razvoja hirurgije.

O savremenim metodama laparoskopske hirurgije koje se primjenjuju u bolnici “Angeles” u meksičkom gradu Puebli govorio je poznati hirurg Serhio Rohas Ortega prenoseći svoje 28-ogodišnje iskustvo iz ove oblasti:

-U našem okruženju oko 15 odsto populacije ima problem sa kamencima u žučnim vodovima, a laparoskopska intervencija uklanjanja kamena uobičajena je praksa u bolnici u kojoj radim. Drago mi je što dijelim svoja iskustva sa kolegama u Republici Srpskoj i BiH i uspostavili smo dobru saradnju-kazao je Rohas Ortega.

Predavanje o laparoskopskoj hirurgiji pankreasa održao je hirurg Aleš Tomažič iz Kliničkog centra iz Ljubljane.

-Lijeva pankreatektomija je jedna dobra indikacija za laparoskopski pristup, tako da već deset godina to radimo i zadovoljni smo pimjenom i mi, a i naši pacijenti-rekao je Tomažič.

O novim tehnikama i procedurama u liječenju karcinoma debelog crijeva, koje je posljednjih godina učestalo maligno oboljenje, predavao je Goran Stanojević sa niškog Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra.

-Svi se suočavamo sa porastom ove vrste oboljenja, a zabrinjavajuće je i što se sve više javlja kod mlađih ljudi. Borba protiv karcinoma debelog crijeva je skrining procedura koja se zvanično radi u Srbiji i na osnovu koje utvrđujemo rani stadijum bolesti kod velikog broja pacijenata-naveo je Stanojević.

Simpozijum organizuju Hirurška sekcija Srpskog lekarskog društva Beograd, Asocijacija hirurga Republike Srpske, Univerzitetska bolnica i Medicinski fakultet iz Foče. Predsjednik Asocijacije hirurga RS Radmil Marić smatra da je odabirom tema i predavača simpozijum podignut na visok nivo organizacije.

-Stručne teme i predavanja predstavljene na ovom skupu tiču se onoga što je problematika u zdravstvenom sistemu, a to su maligna oboljenja, povrede, najčešća oboljenja kojima se bavi hirurgija danas. Teme su vrlo savremene i ukazuju koji su to pravci budućeg razvoja hirurgije, kako tehnološki, tako i u ljudskim resursima-rekao je Marić.

Simpozijum u Foči jedan je od najvećih skupova hirurga na ovim prostorima i ima međunarodni značaj, jer već više od decenije okuplja hirurge iz svih država nastalih na postoru bivše Jugoslavije uz poznate stručnjake iz inostranstva, ocjena je predsjednika Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva iz Beograda, Nebojše Stankovića.

-Posle svakog od ovih sastanaka izlazimo bogatiji za nova iskustva koja će nam mnogo koristiti u praksi-rekao je Stanković.

Osim razmjene naučnih i praktičnih iskustava, hirurzi u Foči uživaće u domaćoj kuhinji ovog kraja, turističkim potencijalima i neizostavnom dijelu ljetnje turističke ponude, raftingu Tarom i Drinom.

Izvor Radio Foča.