25.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljena su 33 pacijenta, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Održan simpozijum ,,Ambulantna hirurgija danas”

Dana 17.11.2014. godine u 17 časova u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Foči održan je Simpozijum ,,Ambulantna hirurgija danas”. Predavači iz Beograda i Foče govorili su o prednostima ovog vida jednodnevne hirurgije u operaciji kile trbušnog zida i preponske kile, te u plastičnoj hirurgiji.

Hirurg Kliničkog centra Srbije Marinko Žuvela istakao je da je ambulantna hirurgija, koja je hit u svijetu, najbolji način liječenja kile.

Žuvela je objasnio da se ovakav vid liječenja izvodi u lokalnoj anesteziji i da pacijent nakon operacije istog dana pješke može da ode kući.

,,Pacijent ide na operaciju kao u apoteku, kao da ode kod zubara, odmah se vraća kući. Svi pacijenti koji se jednom tako tretiraju, apsolutno žele da se ponovo operišu ambulantno’’, rekao je Žuvela.

On je istakao da se ovakav vid hirurgije primjenjuje upravo zbog zadovoljstva pacijenata, koji su u centru pažnje. Međutim, za ljekare je to mnogo teži zahvat nego kada se operacija radi pod opštom anestezijom.

Rade Miletić, hirurg Univerzitetske bolnice u Foči, istakao je da se ambulantna hirurgija u ovoj ustanovi primjenjuje već duže od tri godine. Naveo je da su troškovi liječenja znatno manji i da će nastojati da prošire vidove operacija. U Univerzitetskoj bolnici u Foči se za sada ambulantno rade kile, plastične i druge operacije koje se rade u lokalnoj anesteziji.

Organizator Simpozijuma o ambulantnoj hirurgiji je regionalna Podružnica doktora medicine regije Foča