15.01.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 10 pacijenata, a 10 pacijenata je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Održan 6 simpozijum hirurga

Od 20-22.6.2013. godine u Foči je održan VI Simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske sa međunarodnim učešćem. Ovaj već tradicionalni Simpozijum je organizovan zajedničkim angažovanjem Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva i Udruženja hirurga Republike Srpske a sve u organizaciji Univerzitetske bolnice u Foči. Na jednom mjestu, već šesti put, okupljaju se eminentni stručnjaci iz svih oblasti hirurgije iznoseći svoja iskustva i najnovija dostignuća u hirurgiji. Ovaj sastanak je bio veoma dobro posjećen, okupio je poznata hirurška imena sa prostora Republike Srbije, Republike Srpske, kao i ostalih zemalja u okruženju među kojima su neki od njih i članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Simpozijum je počeo zvaničnim otvaranjem 20.06.2013. godine, dok je radni dio Simpozijuma nastavljen tokom narednog dana, prvo zajedničkim sastankom Predsjedništva hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva i Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske, a zatim i stručnim dijelom koji je obradio sedam tema iz različitih hirurških oblasti gdje su najnovija znanja iznijeli hirurzi iz vodećih Univerzitetskih centara Srbije – KC Srbije, KC Vojvodine, VMA, kao i tim domaćih ljekara Univerzitetske bolnice u Foči.

Na kraju stručnog dijela u diskusiji su razmjenjena iskustva različitih medicinskih ustanova u liječenju povreda grudnog koša, srca i krvnih sudova, oboljenja štitaste žlijezde, oboljenja želuca i debelog crijeva. Sastanak je u svom stručnom dijelu u potpunosti ispunio očekivanja prisutnih hirurga koji su ovaj skup nazvali ozbiljnim hirurškim sastankom i koji svakako treba da potraje.

Domaćini su se sa svoje strane potrudili da pored stručnog dijela ovaj sastanak ima i svoj rekreativni dio koji se nastavio okupljanjem hirurga u Rafting centru Bastasi, a zatim i splavarenjem rijekom Tarom. Foča i njeni građani su sa toplinom dočekali goste, kako je obećao naš Gradonačelnik u pozdravnoj riječi, hirurzi i njihove kolege kao i ostalo medicinsko i nemedicinsko osoblje Univerzitetske bolnice  u Foči pokazali su se kao zavidni domaćini.

Želimo još jednom na kraju da se zahvalimo svima koji su na bilo koji način podržali ovaj skup, a to su prije svega grad domaćin, ostale lokalne zajednice sa naše regije, javna iprivatna preduzeća, turustička preduzeća koja se bave raftingom na rijeci Tari, lokalna i republička sredstva informisanja.

 

Foča, 26.06.2013. godine.

Organizacioni odbor VI Simpozijuma hirurga Srbije i Republike Srpske