25.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljena su 33 pacijenta, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Novi aparati u Centru za majku i dijete

Trebinjska filijala Mikrokreditnog društva „Mikrofin“ poklonila je danas Centru za majku i dijete pulsni oksimetar, profesionalni inhalator i aparat za mjerenje šećera u krvi, čija je vrijednost oko 1.400 KM. Uz medicinske aparate, predstavnici „Mikrofina“ uručili su i poklone djeci koja se liječe u ovoj bolnici.

Šef Filijale u Trebinju Spomenka Tamindžija rekla je da „Mikrofin“ tradicionalno obilježava kraj poslovne godine podrškom djeci i društvenoj zajednici u kojoj radi, te da je ovo prva, ali ne i posljednja donacija Univerzitetskoj bolnici u Foči.

„Ovo je samo kap u moru onoga što je Bolnici potrebno, ali smo poklonili ono što je trenutno najneophodnije ovoj zdravstevnoj ustanovi“, rekla je Tamindžija, dodavši da su mališanima darovali i igračke i slatkiše.

Ona je navela da je „Mikrofin“ u ovoj godini na sličan način pomagao i drugim bolnicama, školama, bibliotekama i vrtićima u Srpskoj.

Tamindžija je istakla da je fočanska bolnica najznačajnija zdravstvena ustanova na području Istočne i Stare Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije.

„U ovoj zdravstvenoj ustanovi radi jedan dobar tim mladih stručnjaka, a mislim da bi bili još bolji u svom poslu da imaju neophodna sredstva. Voljela bih i da drugi slijede naš primjer, pogotovo oni koji mogu mnogo više da pomognu“, istakla je ona.

Načelnik Centra Dejan Bokonjić rekao je da su ovakvi vidovi pomoći od velikog značaja za Bolnicu.

„Inhalator koji smo dobili vrlo je profesionalan i za dugotrajnu je upotrebu, a pulsni oksimetar može se koristiti i za bebe i za odrasle, a može da se stavi na ekran i da se radi dvadesetčetvoročasovni monitoring koncentracije kiseonika u krvi“, pojasnio je Bokonjić.

On je naglasio da su ovakvi aparati potrošna roba i da se kvare, a da Bolnica, zbog nedostatka sredstava, nije u stanju da ih redovno obnavlja.

„Centar za majku i dijete prepoznato je kao kvalitetno, odakle roditelji i djeca odlaze zadovoljni i to ne samo iz Foče, već i šire regije, tako da nas prepoznaju i razni donatori koji žele da ulažu u zdravstvo“, rekao je Bokonjić.

On je dodao da ovom Centru nedostaje oprema za pulmološki i kardiološki kabinet, te da trenutno, u saradnji sa Ministarstvom porodice omladine i sporta Republike Srpske, rade na njihovom opremanju.