28.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 16 pacijenta, a 2 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Našeg hirurga uspješne operacije odvele u Japan

Na poziv kolega iz Japana i uz podršku Asocijacije hirurga Republike Srpske, maksilofacijalni hirurg Miroslav Obrenović boravio je osam dana na stručnom usavršavanju u toj dalekoj zemlji, a istovremeno je prezentovao dostignuća fočanske bolnice.

Obrenović, koji je subspecijalsta onkološke hirurgije glave i vrata, priča da je poziv iz Japana uslijedio nakon što su tamošnji hirurzi, sa kojima se poznaje još sa specijalizacije u Hajdelbergu, na internetu vidjeli prilog o njegovoj uspješno izvedenoj operaciji vađenja eksera iz glave pacijenta.

Na klinici Univerziteta Aiči Gakuin u gradu Nagoji Obrenović je zajedno sa japanskim kolegama imao priliku da izvodi složene operativne zahvate, a istovremeno je održao predavanja i predstavio neke od operacija koje je izveo njegov tim u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

„Oni su, zaista, više nego oduševljeni bili rezultatima našeg rada. Imali smo nekoliko onkoloških slučajeva koji su rariteti, ne samo kod nas nego i u svijetu“, kaže Obrenović, koji je šef Odjeljenja za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča.

On navodi da je iluzorno upoređivati tehničku opremljenost japanskih sa našim zdravstvenim ustanovama.

„Što se tiče hirurgije kao hirurgije, asploutno možemo reći da možemo da pariramo kada su u pitanju hirurška tehnika i ljudstvo, ali što se tiče tehničke opremeljnosti ostaje mnogo, mnogo toga da se uradi. Naravno, mi ne posjedujemo njihova finansijska sredstva, ali su izrazili želju da nam u nekom budućem vremenu pomognu i u tom smislu i iskreno se nadam da ćemo se i mi primaći toj vrsti tehničke opremeljenosti, jer nažalost danas se bez toga ne može razgovarati o nekoj savremenijoj medicini“, kaže Obrenović.

Obrenovićevi domaćini u Japanu bili su šef tamošnje klinike Toru Nagao i profesor Šogo Hasegava.

Ovom posjetom Japanu, vjeruje Obrenović, otvorena su vrata za saradnju i razmjenu stručnih kadrova između Univerzitetske bolnice u Foči  i prestižnog univerziteta u Nagoji.

„Izrazili su želju, a naravno da je uslijedio i poziv od nas, da posjete hirurški simpozijum koji se održava u Foči i nadam se da ćemo iduće godine biti u prilici da ugostimo profesora Toru Nagaa i njegov tim ovdje, gdje će nas upoznati sa njihovim dostignućima i perspektivama, što će biti veliki doprinos radu naše bolnice i fakulteta“, rekao je Obrenović.

Izvor Radio Foča.