23.11.2020. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 17 pacijenata, a 3 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rođena je 1 djevojčica.
07.09.2020 – U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 10 pacijenata, a 1 pacijent je obrađen i vraćen. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.  

Naša ustanova sertifikovana za ISO 9001

Dana 26.09.2012. godine Univerzitetska bolnica Foča je dobila sertifikat za usaglašenost sa međunarodnim standardom ISO 9001 od strane ocjenjivačke kuće „Loyd’s register“. U prostorijama bolnice sertifikat je direktoru bolnice prof. dr Veljku Mariću, uručio predstavnik „Loyd’s registera“ gospodin Srdjan Ubavić. Dobijanjem sertifikata Univerzitetska bolnica Foča je postala prva bolnica u Republici Srpskoj koja je ispunila ove međunarodne standarde. Sigurno je da ovaj događaj predstavlja jedan od najznačajnijih od osnivanja naše bolnice 1958. godine pa do danas.

Na svečanoj ceremoniji i koktelu koji je upriličen povodom dodjele serifikata svim prisutnim obratili su se predstavnik rukovodstva za kvalitet Milan Ivanović, predstavnik Loyd’s registera Srđan Ubavić i direktor bolnice prof. dr Veljko Marić.

–  Sertifikat ISO 9001 vidimo kao iskorak naše ustanove u pravcu približavanja najboljoj svjetskoj poslovnoj praksi u oblasti pružanja sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, ali i kao putokaz drugim zdravstvenim ustanovama u zemlji radi ostvarenja zajedničkog cilja, a to je poboljšanje zdravstvene zaštite. Treba istaći da je osoblje Univerzitetske bolnice Foča pokazalo jednu veliku zrelost i svijest da će opstanak i razvoj ustanove zavisiti od njih samih, odnosno od toga koliko će marljivo raditi, poštovati etičke norme, biti okrenuti unapređenjima i svojim radom doprinositi napretku i ugledu ove kuće – između ostalog rekao je prof. Marić.

On je izrazio i veliku zahvalnost u postizanju ovog cilja i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, Institutu za javno zdravstvo RS, te konsultantskoj firmi „Boneks inžinjering“ iz Beograda koji su ovu bolnicu usmjerili i pomogli ka ispunjenju cilja.

Zadovoljenjem zahtjeva međunarodnog standarda ISO 9001, Univerzitetska bolnica Foča nastoji:

  • povećati stepen zadovoljstva pacijenata,
  • smanjiti rizike od neželjenih događaja,
  • uštediti resurse kroz aktivno planiranje  i reviziju,
  • olakšati upravljanje ustanovom kroz sistemski i procesni pristup,
  • obezbjediti alate za stalna poboljšanja i unapređenja,
  • edukovati stručni medicinski kadar za menadžmet u zdravstvu, itd.

Naredni ciljevi Univerzitetske bolnice u Foči vezani za kvalitet su: sertifikacija kod Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite, akreditacija laboratorija po međunarodnom standardu ISO 15189 kod nadležnog akreditacionog tijela, te zadovoljenje i ostalih međunarodnih standarda koji su vezani za poslovanje ustanove.