26.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 36 pacijenta, a 6 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rađeni su 1 djevojčica i 1 dječak.

Ministar Srebrenka Golić posjetila Univerzitetsku bolnicu u Foči

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, održala je sastanak sa rukovodstvom Univerzitetske bolnice u Foči o projektu ,,Energetska efikasnost javnih zgrada u Republici Srpskoj”.

Ministrica Golić izjavila je da je među ustanovama koje je komisija odredila da uđu u prvu fazu projekta i Univerzitetska bolnica Foča, čiji je energetski pregled završen prije nekoliko dana i finansiran je iz grant sredstava USAID-a. Projekat je dobio saglasnost Svjetske banke i trenutno je u fazi izrade projektne dokumentacije. Projekat energetske efikasnosti javnih zgrada u Republici Srpskoj podrazumijeva zamjenu vrata, prozora, fasade, ,,utopljavanje” objekta, te zamjenu kotlova sa fosilnim gorivima na kotlove sa obnovljivim izvorima energije.

Prostor Foče raspolaže obnovljivim izvorima energije, a njihovo korištenje dovodi do eliminisanja zagađivača i svih elemenata koji zagađuju životnu sredinu.

,,Objekat koji je odabran da se energentski završi je prostor negdje oko 7.500 m². Investicija za tu vrstu energetske efikasnosti je milion maraka. Računamo da će se sledeće godine ovaj projekat završiti, odnosno da ćemo napraviti upotrebnu dozvolu za energetski opremljen objekat”, izjavila je ministarka Golić.

Prof. dr Veljko Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srpske i Ministarstvu za prepoznavanje Univerzitetske bolnice Foča i njenih kvaliteta.

,,Ove nove investicije će doprinijeti da ovoj zgradi koja već ima 60 godina vratimo pravi izgled, jer smo mi jedina zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja još uvijek koristi ugalj kao energiju”, izjavio je prof. dr Marić.