26.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 36 pacijenta, a 6 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rađeni su 1 djevojčica i 1 dječak.

Kako se zaštititi od krpelja?

S dolaskom lijepog vremena krpelji su izašli iz svojih legla, a najviše ih je na kamenju pored vode, uz obale rijeka, na izletištima, te na zapuštenim zelenim površinama. Stručnjaci upozoravaju na rizik boravka u prirodi i mogućnost ujeda krpelja.

 Načelnica službe za infektologiju Univerzitetske bolnice Foča dr Jelena Firesku-Govedarica kaže da ukoliko dođe do ujeda krpelja, potrebno je javiti se u nadležni Dom zdravlja da se krpelj izvadi od strane dežurnog doktora.

Lokalno crvenilo oko mjesta uboda je alarm da pacijent treba da se javi porodičnom doktoru, koji će da ga uputi infektologu. To crvenilo javlja se sedam do četrnaest dana nakon izvađenog krpelja.

Dr Firesku-Govedarica ističe da treba smanjiti površinu kože koja može biti izložena ubodu krpelja, te preporučuje zaštitu prikladnom odjećom i obućom – dugim rukavima i nogavicama uvučenim u čarape i zatvorenim cipelama, ukoliko se planira odlazak u prirodu.