25.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljena su 33 pacijenta, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Fočanski lјekari uspješno izvode teške operacije lica obolјelih od raka

Broj obolјelih od zloćudnog raka u porastu je i kod nas i u zemlјama u okruženju. Iako rijedak, ali ne manje opasan i komplikovan za liječenje jeste rak gušterače i dvanaestopalačnog crijeva. Naši hirurzi bilјeže uspjehe u suzbijanju ove bolesti. Fočanski lјekari uspješno izvode teške operacije odstranjivanja i liječenja obolјelih.

Pedesetdevetogodišnji Vidak Mumović do pojave simptoma koji su doveli do žutila lica, nikad nije išao lјekaru.

Prvi susret bio je sa hirurgom kada je i dijagnostikovan rak dvanaestopalačnog crijeva koji je zahvatio i glavu gušterače.

Operisan je i uspješno se oporavlјa.

Rijetkom procedurom i jednom od najsloženijih operacija adenokarcinoma fočanski hirurzi ovladavaju uz pomoć kolega iz Novog Sada.

– Naš cilј je da pomognemo bolesniku, da ga spasimo komplikacija koje ima ovo obolјenje i da mu produžimo život. Izlјečenje kao i izlјečenje od malignih bolesti za sada još uvijek ne postoji – kaže Dejan Ivanov, upravnik Klinike za abdominalnu hirurgiju KC Vojvodine.

Nenad Lalović, načelnik Odjelјenja Univerzitetske bolnice Foča ističe da su namjere ove zdravstvene ustanove da ova procedura postane standard liječnja pacijenata sa malinitetima duodenuma dvanaestopalačnpog crijeva kao i glave gušterače.

U Univerziteskoj bolnici Foča ističu da ulaze u projekat kroz koji će biti stvoreni još bolјi uslovi za najkopleksnije zahvate i usavršavanje kadrova. To će donijeti i višemilionske uštede.

– Univerzitetska bolnica sa ovim projektom, pored građevinskog dijela koji se tiče uređenja soba, dobija četiri operacione sale, koranrnu jedinicu i angio salu – rekao je Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Vlada Republike Srpske za modernizaciju, rekonstrukciju, dogradnju i nabavku opreme u Univerzitetskoj bolnici Foča obezbijedila je 16 miliona KM.

Izvor RTRS.