25.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljena su 33 pacijenta, a 2 pacijenta su obrađena i vraćena. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

„Excellence in Allergy (EAACI)“

„Excellence in Allergy (EAACI)“

Pedijatar alergolog, Ass Mr sci. dr Vladimir Turuntaš, je položivši ispit na Evropskoj Akademiji za alergologiju i kliničku imunologiju (European Academy of Allergy and Clinical Immunology – EAACI), dobio zvanje „Excellence in Allergy“, što ga čini prvim doktorom sa tim zvanjem u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji, gdje je i obavljao svoje medicinsko usavršavanje.

Naime, EAACI je najveća svjetska organizacija. u svojoj oblasti, koja okuplja skoro 10 000 doktora raznih specijalnosti (internisti, pedijatri, pulmolozi, dermatolozi, otorinolaringolozi, oftalmolozi, infektolozi, imunolozi, klinički imunolozi)

Nakon završenog Medicinskog fakulteta sa prosječnom ocjenom 9,4 i stipendijom Vlade RS, kao prvorangirani u cijeloj Republici Srpskoj, svoje medicinsko usavršavanje nastavlja na nekim od najprestižnijih domaćih i inostranih ustanova i Univerziteta (Vojnomedicinska akademija Beograd; Oxford University, Edinburgh University, Athens University, Bosphorus University, Children Hospital of Philadelfia – CHOP…), kao i pohadjajući razne škole (u organizaciji EAACI-a) i kongrese, od kojih je 5 najvećih svjetskih alergoloških kongresa i 2 najveća evropska kongresa za astmu i alergije, i to svaki put izlažući svoj naučnoistraživački rad, nekoliko puta nagradjivan stipendijom i od same EAACI.

Danas se procjenjuje da i do 30% Evropljana pati od nekog oblika alergije i da će za samo 15 godina više od polovine Evropskog stanovništva da pati od alergija.

Oblast djelovanja Turuntaš dr Vladimira, ugrubo, predstavlja astmu, alergijski rinitis (kijavica, sekrecija iz nosa, zapušen nos), hronični rinosinuzitis, ekcem, alergiju na hranu i lijekove. Takodje, djeca koja imaju česta zapaljenja uha i gornjih disajnih puteva, spavaju otvorenih usta, hrču ili imaju neobjašnjen kašalj, treba da potraže pomoć dječijeg alergologa.

Okosnica njegovog rada je uvodjenje sublingvalne imunoterapije (SLIT) na naše prostore, koja za razliku od konvencionalne simptomatske terapije, predstavlja  jedinu uzročnu terapiju za alergije. U Evropi je u upotrebi posljednjih 20 godina i predstavlja konforniju i sigurniju zamjenu za klasičnu subkutanu imunoterapiju (desenzibilizaciju), za koju je potreban redovan dolazak u bolnicu, bolnija procedura – primanje injekcija, a i ne tako mali broj neželjenih reakcija. SLIT je mnogo konfornija terapija – kapi pod jezik se stavljaju u kućnim uslovima, a do sada nije zabilježena ni jedna ozbiljnija neželjena reakcija. Ova vrsta terapije je naročito pogodna za djecu, znatno smanjuje tegobe, smanjuje potrebu za potencijalno štetnim lijekovima, mijenja tok alergijskih oboljenja. Ovo posljednje je izuzetno bitno, jer se danas alergija smatra sistemskim oboljenjem, a tokom odrastanja prelazi iz jednog oblika u drugi, tako da je adekvatnom terapijom moguće uticati i na sprečavanje pojave odredjenih težih oblika, recimo, nastanak astme ako liječimo alergijski rinitis. Medjutim, djecu sa alergijskim oboljenjima gledaju razni specijalisti (ORL, dermatolozi, pulmolozi, gastroenterolozi, oftalmolozi), tako da je u tom timu neophodan i dječiji alergolog, kako zbog sveobuhvatnog sagledavanja problema, tako i zbog činjenice da bi dijete trebao prvenstveno pogledati  pedijatar.