28.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 16 pacijenta, a 2 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa nije bilo rođene djece.

Cilj udruženja dijabetičara – Registracija svih oboljelih od šećerne bolesti u Foči

Tokom predavanja o šećernoj bolesti, održanog 4.decembra, iz Udruženja dijabetičara regije Foča pozvali su sve oboljele da se uključe u rad Udruženja, kako bi na taj način lakše prebrodili bolest.

Cilj predavanja je edukacija oboljelih i njihovih bliskih rođaka, jer je veoma bitno objasniti pacijentima kako da prepoznaju simptome bolesti i kako na pravilan način da liječe dijabetes, smatra Ana Vladičić, predsjednik Udruženja.

,,Dijabetes je podmukla bolest koja vrlo brzo daje komplikacije ako se neadekvatno liječi. Osnovni način liječenja dijabetesa je primjena terapije, insulinoterapija, primjena tabletarno, zdrava fizička aktivnost i zdrava ishrana”, kaže Vladičićeva.

Članovi porodica oboljelih trebaju da nauče da žive sa činjenicom da je neko od njihovih najbližih obolio od dijabetesa i da mu pomognu da što lakše savlada podmuklu bolest.

,,Iako je hronično oboljenje, ova bolest se liječi. Bitno je uputiti članove porodica kako da prepoznaju ako je neko obolio od dijabetesa i ima pad vrijednosti šećera. To je praćeno slabošću, znojenjem, drhtavicom i tim pacijentima treba izmjeriti šećer i dati kocku šećera, ako je vrijednost niska. Ako je vrijednost šećera u krvi visoka, treba se javiti ljekaru”, pojasnila je Vladičićeva.

U Foči ima 580 oboljelih od dijabetesa, od kojih 180 tip jedan, gdje ima i djece mlađe od 10 godina.

Međunarodna federacija za borbu protiv dijabetesa preporučuje najmanje 30 minuta vježbanja dnevno – vožnje biciklom, brzog hodanja, plesanja ili plivanja.