26.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 36 pacijenta, a 6 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rađeni su 1 djevojčica i 1 dječak.

Bezbolni porođaj sve traženiji

U našoj ustanovi do sada je urađeno 12 % porođaja u epiduralnoj anesteziji. Svi porođaji uredno protekli, sa odličnim perinatalnim ishodom ( prosječna Apgar ocjena 9,3).

Sve pacijentkinje porođene u epiduralnoj anesteziji su otišle zadovoljne kući, bez komplikacija na obostrano zadovoljstvo njih samih i osoblja Ginekološko akušerskog odjeljenja.

U odnosu na ukupan broj „bezbolnih porodjaja” prvorotke su bile zastupljene u 37% slučajeva , a višerotke (drugo i trećerotke ) u 63% slučaja.

Veća procentualna zastupljenost višerotki se objašnjava činjenicom da je ova grupa porodilja imala „iskustvo u porođajnom bolu” i da su bile podrobnije informisane o prednostima bezbolnog porođaja.

Subjektivan stav porodilja koje su imale epiduralnu anesteziju tokom porođaja je da ovaj vid anestezijie ne samo da smanjuje bol tokom porođaja , već i skraćuje njegovo trajanje.