26.02.2021. U toku protekla 24 časa u Univerzitetsku bolnicu Foča primljeno je 36 pacijenta, a 6 pacijenta je obrađeno i vraćeno. Na ginekološko-akušerskom odjeljenju u toku protekla 24 časa rađeni su 1 djevojčica i 1 dječak.

Отворена лабораторија за дијагностику вируса SARS Cov-19 и Специјалистичке амбуланте и кабинети у саставу Универзитетске болнице Фоча

У  присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Републике Српске Радована Вишковића и министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића, у ЈЗУ Универзитетској болници Фоча  27.05.2020. године  озваничен  је почетак рада Специјалистичких амбуланти и кабинета и Микробиолошке лабораторије за дијагностику вируса SARS CoV-19.

Планом активности Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске,  ЈЗУ Универзитетска болница Фоча је планирана за дијагностику обољења COVID 19 и за то је Влада Републике Српске обезбиједила набавку PCR система, док су средства за набавку неопходне опреме обезбјеђена донацијом Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске ( произвођачи млијека, произвођачи воћа и поврћа). Укупни трошкови набавке износе око 135.000,00 КМ. Универзитетска болница Фоча је обезбиједила простор који у потпуности задовољава тражене услове. Служба за микробиолошку дијагностику  је кадровски оспособљена, проведена је потребна едукација љекара специјалисте микробиолога-вирусолога и медицинског техничара-лаборанта у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Специјалистичке амбуланте и кабинети  са површином 1200 m2 представљају организациони дио Универзитетске болнице Фоча у коме се налази 20 амбуланти и 2 кабинета распоређена на три нивоа са обезбијеђеним лифтом, чекаоницама, добрим прилазом и неопходном дијагностичком опремом. Укупна вриједност грађевинских радова на адаптацији и уређењу простора, као и набавке медицинске и немедицинске опреме износи преко 2.000.000,00 КМ.

Медицинска опрема обухвата ултразвучну доплер дијагностику у кардиологији, педијатрији, неурологији, гинекологији,хирургији, затим функционалну дијагностику у пулмологији, педијатрији, кардиологији и неурологији ( четири савремена доплер апарата са припадајућим сондама, савремени апарат за остеодензитометрију, бодиплетизмограф за пулмологију и педијатрију, ергометрија, ЕЕГ дијагностика и др.).Све амбуланте су обезбијеђене са неопходним намјештајем, рачунарима, у чекаоницама се налази довољан број сједећих мјеста, постоје инфо пултови за сваки спрат. Овим Универзитетска болница, по први пут добија овако организовану амбулантну здравствену заштиту, што ће свакако олакшати лијечење наших пацијената.